Használati és kezelési útmutató drótékszerekhez

Drótékszerek általános kezelési és használati útmutatója

HASZNÁLAT:

Ahhoz, hogy minél hosszabb ideig örömmel használhassuk megvásárolt drótékszereinket az alábbi utasításokat tartsuk szem előtt:

Mit NE tegyünk:

 • Ne viseld az ékszert olyan jellegű tevékenységnél, ahol az ékszer beakadhat valamibe az ékszer eldeformálódása, elszakadása, illetve a sérülések és balesetek megelőzése végett. Emiatt különösképp ne viseld munkavégzés, főleg fizikai jellegű munkavégzés során, illetve sportolás közben. Továbbá öltözködés közben is előfordulhat beakadás, ezt is kerülni kell.
 • Ne aludj a drótékszerben, mert alvás közben eldeformálódhat, megnyomódhat vagy elszakadhat. Esetleges baleset, sérülés elkerülése érdekében sem.
 • Ne tegyük ki az ékszert mechanikai hatásoknak: erős nyomástól, ütődéstől, karcolástól védjük, mert ezek a hatások eldeformálják, karcolják az ékszert, esetleg a  befoglalt ásványkő kiesését, repedését, felületi megkarcolódását eredményezhetik
 • Illatszer, krém (parfüm, dezodor, hajlakk, naptej, testápoló, stb.) közvetlen használata után ne viseld az ékszert, illetve közvetlenül ne kend, permetezd az ékszerre ezeket az anyagokat, mert elszíneződést, mattulást okozhatnak a felületén.
 • A vörösrézből és ezüstözött drótból készült, valamint az ásványokat tartalmazó ékszert ne viseld gyógyvizekben, strandokon, uszodákban, szaunában, mert elszíneződést, fényvesztést okoz.
 • Fürdés, tusolás kézmosás ideje alatt ne viseljünk semmilyen ékszert. Egyrész a kémiai szerekkel való érintkezés kerülése miatt, másrészt némely ásvány oldódik a vízben (pl a malachit, roppantott hegyikristály)
 • Ékszerünket óvjuk az, erős fény és hőhatástól (pl szolárium, napozás), mert az ékszer vagy a befoglalt ásványkövek, ásványgyöngyök elszíneződését okozhatja (pl ametiszt, rózsakvarc), illetve a vörösréz anyagú drótékszer erős fény és hőhatásra teljesen bebarnul/besötétedik.
 •  A vegyszerek károsíthatják a drótékszert: mattulást, maródást okozhatnak a felületén, ezért mindig vedd le az ékszert amikor háztartási vegyi anyagokkal, szerekkel kerülhetne kapcsolatba. ( pl. vízkőoldó, háztartási sósav, stb..)
 • Az ezüstözött ékszerdrótból készült ékszereket ne viseld más ékszerekkel együtt, mert az ezüstözés a folytonos súrlódás által sokkal hamarabb lekopik a huzalról.
 • Ne hagyd az ékszert kisgyermek, háziállat és olyan személy közelében, akik esetleg lenyelhetik az ékszert, vagy annak részeit, illetve kárt tehetnek magukban az ékszerekkel. Esetleges probléma esetén azonnal kérj orvosi segítséget!

Mi az amit megtegyünk:

 • a szemekből álló láncokat, karkötőket és rabszolga karkötőket a felvétel előtt a betekeredéstől szabadítsuk meg. Egyrészt úgy mutat szépen, ha nem csavarodik a nyakon/csuklón, másrészt így elkerüljük a láncszemek szétnyílását, rongálódását.
 • óvjuk és védjük a fizikai és kémiai, valamint fény behatásoktól (ezt fentebb részleteztem).
 • időnként tisztítsuk meg az ékszereket, és ezt az alapanyagának figyelembevételével tegyük.
 • a drótékszereket használat után tegyük száraz – pamut vagy gyapjú anyaggal – áttörölt állapotban levegőtől, fénytől és nedvességtől elzárt helyre. (pl ékszerdoboz, műanyag vagy papírdoboz. Már egy textiltasakban való tárolás is sokat segít az ékszer fényének hosszú ideig történő megtartásában) A tárolás legjobb módja ha az ékszereket magukban, külön-külön tartjuk az összeakadás, karcolódás elkerülése érdekében.

KEZELÉS:

Mivel drótékszereim nem nemesfémből készülnek ezért tisztításuk házilag is megoldható.

Mindenekelőtt előrebocsátom, hogy az ásványköves és ásványgyöngyös ékszereket – függetlenül attól, hogy milyen dróttal készültek – nagyobb figyelemmel és odafigyeléssel tisztítsuk, mint a tisztán csak huzalból készült ékszereket. (Csak a fizikai tisztításról írok, az ásványok egyéb tisztítási módjait nem érintem.) Némely ásvány érzékeny magára a vízre is. A puhább ásványokat nem szabad erősen súrolni, mert karcolódnak, vagy a tisztítószerektől kémiai összetevőitől esetlegesen bemattul a felületük. Ezért a súrolásos tisztításnál az ásványt kerüljük ki amennyire lehetséges, többnyire elég ha tiszta víz éri. A kémiai szerek használata előtt pedig mindenképp tájékozódni szükséges

Tisztításra az alábbi megoldásokat alkalmazzuk:

Ezüstözött ékszerdrótból készült ékszerek:

A tisztításuk történhet szódabikarbónával: szárazon vagy nedvesen. A száraz tisztításhoz az ékszerre rászórjuk a szódabikarbónát és a két tenyerünk között összedörzsöljük. Ezután lefújjuk az ékszerről a port és puha ronggyal áttöröljük. Nedves: a szódabikarbónát pici vízzel elkeverve az így kapott pasztát fogkefével felvisszük az ékszerre, enyhe súrolás után tiszta vízzel leöblítjük. Félretesszük száradni.

Vagy fogkrémmel: vizezett fogkefére nyomunk borsónyi fogkrémet és enyhe erősséggel átsúroljuk az ékszer felületét, ha kell, akkor többször is, aztán tiszta vízzel öblítjük.

A fenti két anyaggal való megoldás tisztít és fényesít is egyszerre.

Ne feledjük az ezüstözött ékszerdrót mindig rézmagvú, és az ezüstözés csak vékony felületi bevonat. Ebből a drótból készült ékszer igazán szép és elegáns színű, de nagyon kell kímélni minden felületi behatástól.

Bőrből készült ékszerek:

Igazából nem igényelnek különösebb tisztítást. A bőr anyagú ékszerekben a fürdés,strandolás mindenképp kerülendő, mivel a bőr tönkremegy a víztől. Maga a bőr idővel elfárad/megnyúlik, s a bevonatos bőrszál színe megkopik, cserélni kell.

Vörösrézből készült ékszerek:

A vörösrézből készült drótékszerek tisztítása kicsit több figyelmet igényel. A vörösréz tulajdonságairól olvashatsz a GY.I.K. menüpontban.

Fontos tudnivaló, hogy a vörösrézből készült ékszerek oxidálódnak. A színe sötétedik/barnul. Ez nem minőségi hiba!!! Ez a vörösréz alaptulajdonsága a nedvességgel és levegővel való érintkezés során. Az oxidálódás mértéke változó, az adott környezettől függ. Ezt megállítani nem lehet, csak a felület teljes lezárásával, azaz lakkozásával lehetne. Én nem lakkozom az ékszereket. Véleményem szerint nem természetes.

Natúr, nem antikolt állapotban nem értékesítek vörösréz ékszert (kivéve ha határozottan ezt kéred 🙂 ) mert a kezeletlen vörösréz csúnyábban, esetleg foltosan patinásodik. Az antikolási eljárás vagy öregítés lényege, hogy az ékszer mindenképp bekövetkező színváltozását, oxidációját gyorsítsuk, ezzel együtt a patinával szebbé is tegyük. Az ékszerek  megvásárolhatóak polírozott és nem polírozott befejezéssel.

Az antikolt réz drótékszer tulajdonsága, hogy a mélyebb részekben, horpadásokban (úgymint kalapáccsal való lapításnál a kalapács nyoma), vagy két dróthuzal szoros találkozásánál, ahol nem férünk könnyen hozzá, az ékszer sötétebb színű, esetleg teljesen fekete. A kiállóbb, sima felületű részeken pedig világosabb vöröses színű. E sötét és világos színek kombinációja adja az antikolt rézékszer egyedi megjelenését.

Fontos, hogy az antikolási eljárással elért patina eltávolítható az ékszerről. (háztartási vegyszerek)

Az antikolt ÉS polírozott drótékszer annyiban különbözik a sima antikolt befejezéstől, hogy a kiálló, sima felületek egészen magas fényű csillogást kapnak, míg a rosszabbul elérhető részek maradnak mattabbak és sötétebbek. A polírozással lényegében eltávolítom az antikolást az ékszer könnyen hozzáférhető részeiről, így még kontrasztosabb lesz az ékszer megjelenése.

Az antikolt, illetve az antikolt és polírozott vörösréz ékszerek tisztítása:

– enyhe mosószeres vízzel, majd tiszta vizes öblítéssel. Puha textillel való áttörlése, kifényesítése után, ha még tovább is fényesíteni szeretnénk ékszerünket, akkor a legfinomabb fokozatú acélgyapotot vásároljuk meg hozzá, ezzel finoman dörzsöljük át. A legfinomabb fokozat a „00” jelzésű acélgyapot, amely barkács üzletekben kapható. A szétmorzsolódott acélgyapot darabkákat lefújjuk, lerázzuk az ékszerről. Az acélgyapotot ásvány felületre semmiképpen ne használjuk.

-szódabikarbónás vizes lemosás, és szárazra törlés.

– más megoldásként ékszertisztító kendő használatát ajánlom, amely a kereskedelemben kapható.

Az alábbi tisztítási módokat inkább ritkábban alkalmazzuk, és rövid ideig tartsanak, mert lehozhatják az antikolást az ékszer felületéről, valamint az ásványoknak is árthatnak. Kivéve persze ha az a cél, hogy az eredeti vörösréz felületet kapjuk meg, vagy az eredeti vörösréz színét akarjuk előcsalogatni:

 – enyhe citromleves vízben való áztatás, majd vízzel való átöblítés, megtörlés.

– enyhe ecetes vízben való áztatás, majd vízzel való átöblítés, megtörlés.

– ketchup használata oly módon, hogy átdörzsöljük vele az ékszer felületét majd tiszta vízzel leöblítjük, s szárazra töröljük.

Előfordulhat, hogy a bőrünk elszíneződött a vörösréz ékszertől (ez nem törvényszerű, függ a bőrünk típusától, az izzadás mértékétől) ez gyűrűknél fordul elő leginkább, mivel nagyon szoros viselet. Ez az elszíneződés könnyen eltávolítható a bőrünkről egy kézmosással. Megelőzésére a gyűrű belső, bőrrel érintkező részét színtelen körömlakkal való átkenését javaslom. Ezt időnként meg kell/lehet ismételni.

Nemesacélból/orvosi fém huzalból készített ékszerek:

A tiszta acélhuzalból készített ékszereim igénylik az összes közül a legkevesebb gondoskodást. Viseléskor ezek is koszolódnak, tehát tisztítani ezeket is szükséges. Enyhe mosószeres lemosás tiszta vizes öblítéssel a legmegfelelőbb. Puha textillel való áttörlést alkalmazzunk befejezésképpen. Az ásványt is tartalmazó nemesacél ékszerek nagyobb odafigyelést igényelnek, a tisztításuk ásványtól függ. A kemény anyagú nem porózus felületű ásványok minden további nélkül tisztíthatók ezzel a módszerrel.

Kezelési útmutató letöltése