Gy.I.K.

Tudnivalók az Ewire drótékszerekről

Lassan elkezdem itt összegyűjteni azokat a kérdéseket és rá a válaszokat, amelyek a legtöbbször felmerülnek az Ewire-kézműves drótékszerrel kapcsolatban. Szóval idővel ez az oldal egyre terjedelmesebb lesz. Kérlek kérdezz messengeren, vagy e-mail-ben (oldal lábléc), ha kíváncsi vagy valamire!

TERMÉKEKKEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK:

1.) A drótékszer beakad a ruhába vagy megszúr?

Az Ewire drótékszerek nem akadnak be a ruhába. A drótékszerek – itt különösen a ruházatra lógó medálokra gondolok – hátulsó részén úgy kerül a drót eldolgozásra, hogy az nem akad bele a viselt ruházatba. Nincsenek kiálló részek, nem fognak megszúrni. Nemcsak az elkészítés során, de postázás előtt is ellenőrzöm ezt.

2.) A drótékszer elhajlik? Eldeformálódik?

Sajnos mániám a perfekcionizmus. Nem készítek olyan ékszert, ami az első viseléskor kidobandó. Az acélhuzalból készített ékszereimet most szóba sem hozom, mert azok olyan stabilak mint az USA dollár (tudom, ide Forintot illett volna írnom 😀 ). A füldíszeim készülnek a legvékonyabb acélhuzalból, de ott kompromisszumot kötöttem azzal, hogyha túl vastag a huzal, azt nehezebb átdugni a füllyukon, tehát inkább a vékonyabb kicsit hajlékonyabb megoldásnál maradtam. A vörösrézből készült drótékszereknél pedig vastagabb és erősebb az alap mint ami amúgy a drótékszereknél megszokott, mert mint említettem fő a tökéletesség és a minőség. Ez egy pici plusz, ami a személyiségemből fakad, én is utálom a háromperces dolgokat, tehát kerülöm az ilyet.

TUDNIVALÓK A NEMESACÉL ÉKSZEREKRŐL:

3.) Nemesacél a rozsdamentes acél?

Igen.

A teljesség igénye nélkül: a nemesacél fogalma az acél nemesítésének folyamatából ered. Az acél tulajdonságainak javítását többek között, egyéb elemekkel (nikkel,króm,molibdén,wolfrám, titán, mangán) való ötvözéssel érik el. Ezek a javítandó tulajdonságok a rozsdaállóság, a savállóság, az alakíthatóság, szilárdság stb… Az ötvözés eredményeként létrejött megváltozott és jobb tulajdonságokkal bíró acél a nemesacél.

A rozsdamentes acélok az egyéb acélok közül a magas rozsda- és korrózióállósággal tűnnek ki. Az acél rozsdaállóságának növelését a krómmal való magasötvözéssel érik el. A króm az ötvözet felszínén vékony védőréteget képez ( ez a króm-oxid réteg véd a korróziótól, s sérülés esetén képes újraképződni). A rozsdamentes acélt inox acélnak is nevezik.

4.) A rozsdamentes acél akkor egyáltalán nem rozsdásodik?

De, viszont ennek mértéke nagyon alacsony. Nagyban függ a környezeti tényezőktől, a szerzett felületi sérülésektől stb..

5.) A nemesacél az orvosi fém másik neve?

Nem.

Nem minden nemesacél orvosi fém, de az orvosi fém nemesacél.

A nemesacél egy jóval tágabb fogalom. Az orvosi fém/orvosi acél a rozsdamentes acélok sokaságából csak egy bizonyos típus. Az orvosi acél minősége és jele a 316L (bár ez USA szabvány, de ez terjedt el és széles körben ez ismert).

A 316 típusú nemesacél annyiban különbözik a 316L minőségtől, hogy az L-es változatnak a széntartalma alacsonyabb. Ez hegesztésnél és a korrodálás mértékénél nem mindegy. Ékszerviselési szempontból élettartam tekintetében nem hiszem hogy releváns a különbség.

A 304 minőségű rozsdamentes acél is kiváló ékszer alapanyag (ezt a fémet is használják az élelmiszeriparban, orvosi és egészségügyi eszközöket is gyártanak belőle), de a 316-os és a 316L a krómon és nikkelen túl még molibdént is tartalmaznak, vagyis magasabb a korrózióállóságuk mint a 304-esnek, savállók, s bírják a tengervizet is.

Ékszerviselés szempontjából ami a nemesacél ékszereket illeti, a következő tulajdonságokat emelném ki:

– a színük nem változik, nincs sötétedés, világosodás.

– nem feketedik, nem oxidálódik, ezért kiváló alternatívája az ezüstnek.

-felületi sérülés nehezebben éri,

– fontos kiemelni, hogy bár gyönyörű magasfénnyel bírnak, az ezüsttől sokkal mélyebb szürke a színük, nincs meg az a világító hatásuk, mint az antikolatlan, új sterling ezüstnek.

– általánosságban elfogadott, hogy nagymértékben antiallergének. Ezt a következő kérdés alatt még részletezem.

6.) Ha nem allergizálnak, akkor a 304, 316-os és 316 L jelű rozsdamentes acélok nikkelmentesek?

Mindhárom acéltípus tartalmaz nikkelt, az egyéb híresztelésekkel ellentétben.

Viszont kémiai elemeik úgy kötődnek egymáshoz a nemesacélon belül, hogy nem engedik kioldódni a nikkel sóit, ezért bőrrel érintkezve nem okoznak allergiás tüneteket.

(Ha úgy hirdetik, hogy nikkelmentes orvosi fém, legyenek fenntartásaid az eladóval kapcsolatban. Vagy nincs tisztában az általa árult termékek alapanyagainak összetételével, vagy nem szeretne ebbe a témába belemenni, mert általában a nikkeltartalom a nemesacéloknál nem okoz problémát. Különben is jobban hangzik, hogy nikkelfree 🙂 )

Másképpen szólva rengeteg allergiás ember hordhatja a sebészeti acél és 304-es acélból készített ékszereket, mindenféle kellemetlen mellékhatás nélkül, de azok a személyek akik pontosan tudják magukról, hogy erős nikkel allergiával rendelkeznek, azoknál lehetnek tünetek. Én személy szerint nem ajánlom ez esetben a 316L viselését sem.

Ékszereim kétféle típusú rozsdamentes acél/nemesacél huzalból készülnek, a 304 és a 316L orvosi acélból. A 316L jelzést minden esetben használom az ékszer leírásában, amennyiben abból készült.

Megjegyzésként: az orvosi acél huzalom európai országból származik, gyártói minőségi igazolással vásárolom (laborvizsgálati igazolás).

A készen vásárolt kiegészítők tekintetében (fülbevaló horogakasztók, fülbevaló franciakapcsok, nyaklánc záró delfinkapcsok, lánchosszabbítók, készen vásárolt nemesacél lánc és a bőrzáró végek és bajonettzárak) változik a 304, a 316 és a 316L AISI típus. Ezek jelezve vannak a termékeknél.

7.) Forrasztott ékszerek: ha ékszeremet időnként forrasztanom is kell, sohasem használok ólomtartalmú (mérgező) forrasztóanyagot. Az általam használt forraszanyagnak pici ezüsttartalma van, ezenkívül ónt és rezet tartalmaz. (Ezek az anyagok nem mérgezőek!) Úgy gondolom hogy ez a minimum, ha a bőrömmel érintkező ékszert viselek.

FONTOS: Maga a forrasztás rész nem sárga, ugyanolyan színe van mint magának az ékszernek!!!!

8.) Két, döntést elősegítő fotó az acél színével kapcsolatban: az elsőn két gyűrű van a kezemen, a virág formájú 925-ös ezüstből készült, régi darab, az idők folyamán antikolódott. Mellette a másik gyűrűt 316L acélból hajlítottam. Színük csekély mértékben tér el:

A másodikon melléjük raktam egy ezüstözött ékszerdrót huzal tekercset, amely szinte világít sterling ezüst színével:

TUDNIVALÓK A VÖRÖSRÉZ ÉKSZEREKRŐL:

9.) A vörösréz ékszer viselése folyamán elszínezi a bőrömet?

A gyűrű, főleg ha vastagabb lehetséges, hogy elszínezi a bőrünket. Ez bőrtípustól is függ, illetve attól is, hogy milyen tevékenység során viseled. Magas stressz, izzadás esetén könnyebben előfordulhat. Ne aludj gyűrűvel az ujjadon és akkor sokkal kevésbé fog ilyesmi előfordulni. Attól is függ, hogy mennyire szoros viselet. Egyéb nem szorosan bőrhöz tapadó ékszerek, úgymint a nyaklánc, karperec, medálok, nyakékek stb… nem színezik el a bőrt. Ha ez mégis megtörténik sima szappanos vízzel eltávolítható.

10.) Megváltozik a színe a vörösréz ékszeremnek?

A vörösréz nagyon érzékeny fém, úgy mondják él. (Egyébiránt antiallergén is, igen ritka a rézre allergiás ember, felületén a baktérium, vírus 4 órán túl nem bírja.) Természetesen változik a színe, ez az oxidálódás folyamata. Ez a színváltozás nagyban függ a környezeti tényezőktől, vizes-nedves-párás környezetben hamarabb oxidálódik, míg száraz helyen később. Az oxidálódás folyamata alatt a nyers vörösréz eredeti “rózsaarany” színe sötétedik, barnul, esetleg vörösödik. Ez a színváltozás a minőséget nem befolyásolja. Ezt előzi meg a készítő azzal, hogy antikolja a terméket, ami rögtön megadja az ékszernek azt a mélyebb barnás (a gödröcskékben és nehezebben hozzáférhető részekben feketés) színt/patinát, amely az oxidáció folyamán amúgy is bekövetkezne. Az antikolás után a színváltozás nem jelentős, de kétségkívül van. Azt szoktam javasolni, hogy aki nem szereti a meleg földszíneket, az ne vegyen réz ékszert, mert az érett vörösréz vöröses is és barnás is. Ha sokat viseled fényes, ha leteszed és ott felejted, akkor matt felületű lesz.

11.) Különbség az antikolt vörösréz és az antikolt ÉS polírozott vörösréz ékszer között: