Gy.I.K.

Lassan elkezdem itt összegyűjteni azokat a kérdéseket és rá a válaszokat, amelyek a legtöbbször felmerülnek az Ewire-kézműves drótékszerrel kapcsolatban. Szóval idővel ez az oldal egyre terjedelmesebb lesz. Kérlek kérdezz messengeren, vagy e-mail-ben (oldal lábléc), ha kíváncsi vagy valamire!

Termékekkel kapcsolatos kérdések:

1.) A drótékszer beakad a ruhába?

Az Ewire drótékszer nem akad be a ruhába. A drótékszerek – itt főleg a medálokra gondolok – hátulsó részén úgy kerül a drót eldolgozásra, hogy az nem akad bele a viselt ruházatba. Nemcsak az elkészítés során, de postázás előtt is ellenőrzöm ezt.

2.) A vörösréz ékszer viselése folyamán elszínezi a bőrömet?

A gyűrű, főleg ha vastagabb lehetséges, hogy elszínezi a bőrünket. Ez bőrtípustól is függ, illetve attól is, hogy milyen tevékenység során viseled. Magas stressz, izzadás esetén könnyebben előfordulhat. Ne aludj gyűrűvel az ujjadon és akkor sokkal kevésbé fog ilyesmi előfordulni. Egyéb nem szorosan bőrhöz tapadó ékszerek, úgymint a nyaklánc, karperec, medálok, nyakékek stb… nem színezik el a bőrt.

3.) Megváltozik a színe a vörösréz ékszeremnek?

A vörösréz nagyon érzékeny fém, úgy mondják él. (Egyébiránt antiallergén is, igen ritka a rézre allergiás ember, felületén a baktérium, vírus 4 órán túl nem bírja.) Természetesen változik a színe. Ez színváltozás nagyban függ a környezeti tényezőktől, vizes-nedves-párás környezetben hamarabb oxidálódik, míg száraz helyen később. Az oxidálódás folyamata alatt a nyers vörösréz eredeti „rózsaarany” színe sötétedik, barnul, esetleg vörösödik. Ez a színváltozás a minőséget nem befolyásolja. Ezt előzi meg a készítő azzal, hogy antikolja a terméket, ami rögtön megadja az ékszernek azt a mélyebb barnás (a gödröcskékben és nehezebben hozzáférhető részekben feketés) színt/patinát, amely az oxidáció folyamán amúgy is bekövetkezne. Az antikolás után a színváltozás nem annyira jelentős, de kétségkívül van. Azt szoktam javasolni, hogy aki nem szereti a meleg földszíneket, az bizony ne vegyen réz ékszert, mert az érett vörösréz tényleg vöröses is és barnás is.

4.) Nemesacél a rozsdamentes acél?

Igen.

A teljesség igénye nélkül: a nemesacél fogalma az acél nemesítésének folyamatából ered. Az acél tulajdonságainak javítását többek között, egyéb elemekkel (nikkel,króm,molibdén,wolfrám, titán, mangán) való ötvözéssel érik el. Ezek a javítandó tulajdonságok a rozsdaállóság, a savállóság, az alakíthatóság, szilárdság stb… Az ötvözés eredményeként létrejött megváltozott és jobb tulajdonságokkal bíró acél a nemesacél.

A rozsdamentes acélok az egyéb acélok közül a magas rozsda- és korrózióállósággal tűnnek ki. Az acél rozsdaállóságának növelését a krómmal való magasötvözéssel érik el. A króm az ötvözet felszínén vékony védőréteget képez ( ez a króm-oxid réteg véd a korróziótól, s sérülés esetén képes újraképződni). A rozsdamentes acélt inox acélnak is nevezik.

5.) A rozsdamentes acél akkor egyáltalán nem rozsdásodik?

De, viszont ennek mértéke nagyon alacsony. Nagyban függ a környezeti tényezőktől, a szerzett felületi sérülésektől stb..

6.) A nemesacél az orvosi fém másik neve?

Nem.

Nem minden nemesacél orvosi fém, de minden orvosi fém nemesacél.

A nemesacél egy jóval tágabb fogalom. Az orvosi fém/orvosi acél a rozsdamentes acélok sokaságából csak egy bizonyos típus. Az orvosi acél minősége és jele a 316L (bár ez USA szabvány, de ez terjedt el és széles körben ez ismert).

A 316 típusú nemesacél annyiban különbözik a 316L minőségtől, hogy az L-es változatnak a széntartalma alacsonyabb. Ez hegesztésnél és a korrodálás mértékénél nem mindegy. Ékszerviselési szempontból élettartam tekintetében nem hiszem hogy releváns a különbség.

A 304 minőségű rozsdamentes acél is kiváló ékszer alapanyag (ezt a fémet is használják az élelmiszeriparban, orvosi és egészségügyi eszközöket is gyártanak belőle), de a 316-os és a 316L a krómon és nikkelen túl még molibdént is, vagyis magasabb a korrózióállósága, saválló, s bírja a tengervizet is.

Ékszerviselés szempontjából ami a rozsdamentes/ nemesacél ékszereket illeti, a következő tulajdonságokat emelném ki:

– a színük nem változik, nincs sötétedés, világosodás.

– nem feketedik, nem oxidálódik, ezért kiváló alternatívája az ezüstnek.

-felületi sérülés nehezen éri.

– fontos kiemelni, hogy bár gyönyörű magasfénnyel bírnak, az ezüsttől sokkal mélyebb szürke a színük, nincs meg az a világító hatásuk, mint az antikolatlan, új sterling ezüstnek.

– általánosságban elfogadott, hogy nagymértékben antiallergének. Ezt a következő kérdés alatt még részletezem.

7.) Ha nem allergizálnak, akkor a 304, 316-os és 316 L jelű rozsdamentes acélok nikkelmentesek?

Mindhárom acéltípus tartalmaz nikkelt, az egyéb híresztelésekkel ellentétben.

Viszont kémiai elemei úgy kötődnek egymáshoz a nemesacélon belül, hogy nem engedik kioldódni a nikkel sóit, ezért bőrrel érintkezve nem okoznak allergiás tüneteket.

(Ha úgy hirdetik, hogy nikkelmentes orvosi fém, legyenek fenntartásaid az eladóval kapcsolatban. Vagy nincs tisztában az általa árult termékek alapanyagainak összetételével, vagy nem szeretne ebbe a témába belemenni, mert általában a nikkeltartalom a nemesacéloknál nem okoz problémát. Különben is jobban hangzik, hogy nikkelfree 🙂 )

Másképpen szólva rengeteg allergiás ember hordhatja a sebészeti acél és 304-es acélból készített ékszereket, mindenféle kellemetlen mellékhatás nélkül, de azok a személyek akik pontosan tudják magukról, hogy erős nikkel allergiával rendelkeznek, azoknál lehetnek tünetek. Én személy szerint nem ajánlom ez esetben a 316L viselését sem.

Ékszereim kétféle típusú rozsdamentes acélból/nemesacélból készülnek, a 304 és a 316L orvosi acélból. A 316L jelzést minden esetben használom az ékszer leírásában, amennyiben abból készült.

Megjegyzésként: az orvosi acél huzalom európai országból származik, gyártói minőségi igazolással vásárolom (laborvizsgálati igazolás).

A készen vásárolt kiegészítők tekintetében (fülbevaló horogakasztók, fülbevaló franciakapcsok, nyaklánc záró delfinkapcsok, lánchosszabbítók, készen vásárolt nemesacél lánc és a bőrzáró végek és bajonettzárak) változik a 304, a 316 és a 316L AISI típus. Ezek jelezve vannak a termékeknél.

8.) Forrasztott ékszerek: ha ékszeremet időnként forrasztanom is kell, sohasem használok ólomtartalmú (mérgező) forrasztóanyagot. Az általam használt forraszanyagnak pici ezüsttartalma van, ezenkívül ónt és rezet tartalmaz. (Ezek az anyagok nem mérgezőek!) Úgy gondolom hogy ez a minimum, ha a bőrömmel érintkező ékszert viselek.

Két, döntést elősegítő fotó az acél színével kapcsolatban: az elsőn két gyűrű van a kezemen, a virág formájú 925-ös ezüstből készült, régi darab, az idők folyamán antikolódott. Mellette a másik gyűrűt 316L acélból hajlítottam. Színük csekély mértékben tér el:

A másodikon melléjük raktam egy ezüstözött ékszerdrót huzal tekercset, amely szinte világít sterling ezüst színével: